Oninbare vorderingen zijn nog geld waard!

De vorderingen waarvan je denkt dat je ze nooit kunt innen, zijn soms tóch nog iets waard. Stel: een klant betaalt niet en je hebt al verschillende pogingen ondernomen om het verschuldigde bedrag te innen. Je hebt herinneringen gestuurd, gemaild, gebeld en er uiteindelijk zelfs een credit professional bijgehaald. Tevergeefs. Dikke pech! Geld kwijt!

Tenzij de (financiële) situatie van jouw klant verandert. Hij of zij had een gerechtelijke reorganisatie lopen, werd ambtelijk geschrapt, verbleef in het buitenland of in de gevangenis, dat zijn allemaal tijdelijke zaken. Neem jouw dossier er op geregelde tijdstippen opnieuw bij om de situatie te evalueren.

Dubieuze boeking

Dit is een eerste stadium. Is de betaling onzeker? Dan kan je de gehele vordering of een gedeelte ervan dubieus boeken. Dit wil zeggen dat je in de boekhouding duidelijk maakt dat je bij deze klant niet (alles) zal recupereren. Deze techniek is vooral handig naar rapportering en opvolging toe. Het heeft geen direct gevolg op het resultaat van de organisatie.

Waardevermindering

De betaling is nu helemaal twijfelachtig. Toch onderneem je nog een allerlaatste poging, meestal via een externe partij. Het gedeelte dat je wellicht niet zal recupereren, schrijf je voorlopig al af. Je neemt dat gedeelte dus op in de kosten waardoor jouw resultaat (winst-verlies) zakt. Hierdoor betaal je minder (vennootschaps-)belasting.

Minderwaarde, afschrijving en recuperatie btw

Wanneer het definitief vaststaat dat je de vordering niet meer zal recupereren, bv. bij het sluiten van een faillissement, mag je de afschrijving volledig doorboeken. Dit mag enkel wanneer je voldoende kan motiveren waarom de inning niet meer mogelijk is. Dit doe je aan de hand van een fiscaal attest. Hiermee kan je ook de btw terugvorderen.

Met bovenstaande tips kan je dus jouw verlies beperken!