Wat doet een cash collector?

cash collector


Facturatie loopt niet altijd van een leien dakje. De finance afdeling staat in voor het stipt uitsturen van facturen, maar heeft geen invloed op een tijdige betaling. Of toch? Een interne cash collector of een cash collection consultant houdt betalingstermijnen nauwlettend in het oog en komt in actie bij vermoeden van laattijdige betaling. Een vlotte communicator met een oor voor klantenbezorgdheden, een neus voor financiën en een oog voor onderhandelingsopportuniteiten. Maak kennis met de cash collector, een onmisbaar profiel voor onder meer grootbanken, verzekeringsmaatschappijen en leasingbedrijven. Vaarwel verjaarde facturen, hallo bedrijfsboekhouding in balans!

De missie van de cash collector

De deal is gesloten, de diensten zijn geleverd, het project is afgerond, maar … de bijhorende factuur blijft onbetaald. Een doorn in het oog voor zowel betrokken personeelsleden, als de bedrijfsboekhouding in het algemeen. Bewezen diensten of verkochte goederen dienen op tijd en stond betaald te worden. In een kleine onderneming worden achterstallige facturen veelal opgevolgd door de zaakvoerder, projectverantwoordelijke, boekhouder of administratief medewerker. Naarmate een onderneming groter is, is dit niet langer haalbaar. Facturen innen vraagt immers om voldoende tijd en om een haarscherpe focus. Dan groeit de noodzaak om een medewerker dedicated over klantfacturen te laten waken. Wie neemt deze taak op zich? Maak kennis met de cash collector die alles in het werk stelt om openstaande facturen in te vorderen en een optimale cashflow te creëren en bestendigen.

De taken en talenten van de cash collector

Wat doet een cash collector? Klanten telefoneren, afbetalingsplannen overeenkomen, betalingsaanmaningen versturen, advocatendossiers voorbereiden, … Meer dan bij elke andere functie geldt: time is money! Een cash collector blijft niet bij de pakken zitten en houdt er, onder meer dankzij zijn communicatieve vaardigheden, een stevig tempo op na. Bachelor, graduaat of geen diploma? Cash collection vereist geen bijzondere studie. Een gezonde interesse voor financiën is fundamenteel, maar verder geven talenkennis, overtuigingskracht en klantvriendelijkheid de doorslag in de aanwerving van een nieuwe cash collector. Het is bij uitstek een functie met veel ‘learning on the job’ die huidige capaciteiten aanscherpt met als effect sneller en succesvoller resultaat. Aandachtig luisteren, empathisch overleggen en daadkrachtig aanmanen in zowel Nederlands, Frans als Engels? De ideale cash collector doet het zonder verpinken!


Vlot aan de lijn en vakkundig in onbetaalde facturen invorderen?


De tools en toekomst van de cash collector

Werkt de onderneming b2b of b2c? Vinden alle activiteiten op Belgisch grondgebied plaats of is het bedrijf internationaal actief? Dat en nog veel meer heeft impact op de wijze waarop accounts receivable draait. De follow-up van facturen wordt in iedere grote onderneming anders georganiseerd en gereguleerd. Wie nieuw is in een cash & collection team vindt houvast in het draaiboek met guidelines. Dit intern document omvat veel voorkomende vragen, verzoeken en valkuilen samen met hun passende oplossing. Een cash collector past de voorgeschreven scripts toe en vult ze tijdens zijn calls aan met enerzijds een stevige portie empathie en anderzijds een flinke snuif overtuigingsrede. De uitkomst? De openstaande factuur wordt ingevorderd. Om alle calls en hun output te loggen, wordt er gebruikgemaakt van een cash & collection tool of een uitbreiding op het ERP-programma. Softwarekennis is geen vereiste om aangeworven te worden als medewerker of consultant cash collection. Al zijn kennis van OnGuard, GETPAID, CollectOnline, iController of credit control in SAP een mooie troef! Wie ervaring opbouwt als cash collector kan naast een krak in zijn vak worden, in de toekomst ook doorstoten tot credit controller (laten linken naar de landingspagina credit controller). Een finance functie met impact én toekomstperspectief!


Terugvordering van onbetaalde facturen kan altijd kosten met zich meebrengen, zeker als de workload in uw finance afdeling te hoog is en er geen tijd is voor nauwgezet debiteurenbeheer. Wil jij je finance afdeling ook ontzorgen en zo kosten drukken?

CREDIRE tijger

Met CREDIRE powered by iCredit kan u op uw beide oren slapen. Terwijl u zich concentreert op uw kernactiviteiten, optimaliseren wij uw credit management, minimaliseren we risico’s en stroomlijnen we uw financiële processen. Het resultaat? Meer efficiëntie, betere financiële prestaties en gemoedsrust.